Araştırma Yöntemleri

Araştırma tasarımı oluştururken, amaç ve ihtiyaçlarınızı dikkate alarak doğru sorular üretmeye oldukça önem veriyoruz. Başlangıçta titizlikle ürettiğimiz araştırma soruları, veriyi yalnızca toplamak için değil, aynı zamanda özgün ve zengin bir bakış açısıyla işleyip anlam yaratmamıza da imkan sağlıyor. Bu doğrultuda her projenin ihtiyacına uygun olarak nicel ve nitel yöntemleri ayrı olarak veya birbirlerini destekleyecek şekilde bir arada kullanıyoruz. 

Nicel Yöntemler

Nicel araştırmalarımızda anket, deneysel tasarım, yapılandırılmış gözlem gibi farklı yöntemleri kullanarak aşağıdaki veri toplama yöntemleriyle veri üretiyoruz:

 

  • CATI (Bilgisayar destekli telefon görüşmesi)
  • CAWI (Bilgisayar destekli online görüşme)
  • CAPI (Bilgisayar destekli yüz yüze görüşme)
    • KATIL MOBİL
      İstanbul Ekonomi Araştırma’nın bir ürünü olan Katıl Mobil, anketlere katılım karşılığında kullanıcıların çeşitli ödüller kazandığı bir mobil uygulamadır.

      Uygulama, halihazırda 30 bin kullanıcının iOS ve Android telefonunda yüklüdür.
      Uygun maliyetli, hızlı çözümler sunan Katıl Mobil tek seferlik araştırmaların yanı sıra periyodik (longitudinal) araştırma ihtiyaçlarına da uygundur.

      Birincil veri kaynaklarının yanı sıra literatür taraması, veri madenciliği veya açık verisetlerini işleyip derleyerek yaptığımız ikincil analizler sayesinde daha önce sorulmamış sorularla araştırmalarımızın kapsamını genişletiyoruz.


Nitel Yöntemler

  • Etnografik Yöntemler
    Etnografik çalışmalarda yoğun bir saha süreci yürütülmektedir. Sahada ve yüz yüze yapılan bu çalışmalar, bir bölgeyi veya herhangi bir bölgede sabit olmayan bir topluluğu detaylı, derinlemesine anlatmayı amaçlar. Etnografik çalışmalar, uzun süreli çalışmalardır. Belirli bir grup insan ile veya belirli bir lokasyonda uzun süre geçirilmesini gerektirir.
    Detaylı bilgi için tıklayınız.
  • Grounded Theory
    (Glaser & Strauss, 1967)Etnografik çalışmalara kıyasla daha hızlı ve kompakt bir araştırma prosedürü sağlar. Sosyoloji, antropoloji, psikoloji alanlarında kullanılan bu prosedür, günümüzün dinamik ve mobil yaşam koşullarına uygundur.Etnografik yöntemlere daha esnek ve hızlı bir alternatif olarak geliştirilmiştir.
    Grounded Theory Nedir?
  • Görsel Etnografik Çalışmalar
    Etnografik çalışmalardan farkı, verilerin yazılı olarak değil, fotoğraf ve/veya film formatında sunulmasıdır.
  • Dijital ve sosyal medya araştırmaları Grounded theory yönteminin dijital evrene uyarlanması olarak düşünebileceğiniz bu yöntemlerdir. Metriklerin ötesine geçerek dijital evrende gerçek araştırmacılar konumlandırır. Araştırmacılar gözlem ve veri toplamayı çevrimiçi sürdürürler.
  • Katılımcı Gözlem
    Araştırmacı, araştırma konusu olan aktivitelere katılımcılar ile birlikte katılır. Ayırt edici özelliği veri toplama yöntemi olan bu çalışmalar, özünde etnografik çalışmanın bir parçası veya bir grounded theory çalışması olabilir. Shop along, günlük tutma çalışmaları, görsel/işitsel izleyip yorumlama, web sitesi gezinme gibi ihtiyaca göre belirlenen aktiviteler içerir.
  •  

Araştırma yöntemleri hakkında daha fazla bilgi için KÜTÜPHANE sayfasını ziyaret ediniz.

grounded theory